SOCIAL DANCES: CAFÉ BOOGIE

Swing is een dansstijl, die circa 1930 in de Verenigde Staten is ontstaan uit Lindy Hop en die opkwam met de toentertijd populaire muziek. Er bestaan meerdere dansen binnen deze stijl. De meeste zijn partnerdansen. Swing wordt op een basis van 6 ("six-count", bijvoorbeeld Boogiewoogie) of 8 ("eight-count", bijvoorbeeld Lindy Hop) maten gedanst.
Swing is ook een Jazz-stijl. Het swingdansen en de swingjazz horen dan ook bij elkaar.

HISTORIE

De oorspronkelijke variant stamt uit de Danstempel Hotel Savoy in Harlem (New York) en werd door de Whiteys Lindy Hoppers in de gehele VS verspreid. Deze variant werd als Lindy Hop (volgens de meeste mensen genoemd naar Charles Lindbergh, de eerste non-stop vlucht New York-Parijs) of Savoy-Style Swing bekend. Onderweg werden verschillende invloeden van andere dansen, zoals Shag overgenomen. De bekendste variant is de Hollywood-Style Swing.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen varianten als de Jitterbug en de Boogiewoogie op, die echter als varianten van dezelfde dans werden gezien. Met de opkomst van Rock-'n-roll en Disco en de ondergang van de Big Bands werd ook de Swing steeds minder gedanst. Swing is nooit helemaal uitgestorven en is sinds 1985 wereldwijd met een revival bezig vanuit Zweden en de Verenigde Staten (vergelijkbaar met de revival van de Argentijnse Tango).

Tegenwoordig is het Zweedse Herräng jaarlijks gedurende vier weken in juli de Swinghoofdstad van de wereld.
In de Jive, een van de vijf Latijns-Amerikaanse dansen in het huidige Ballroom dansen, werden enkele elementen van de Swing opgenomen.

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Swing_(dans)


BASISFIGUREN: CAFE BOOGIE~ CAFÉ BOOGIE ~ Last update: 12/10/2019