LATIJNS-AMERIKAANSE DANS: SAMBA

De internationale ballroomversie van samba is een levendige, ritmische dans met elementen uit de Braziliaanse samba. Het verschilt aanzienlijk van de originele samba-stijlen van Brazilië, in het bijzonder verschilt het van Samba de Gafieira, een partnertype van Samba in Brazilië.

TECHNIEK

Als stijldans is de samba een partnerdans. Ballroom samba, zelfs meer dan andere ballroom dansen, is erg los van de oorsprong en evolutie van de muziek en dans die het zijn naam geeft.
De meeste stappen worden gedanst met een lichte neerwaartse of stuiterende actie. Deze actie wordt gecreëerd door het buigen en strekken van de knieën, waarbij buigen plaatsvindt op de slagen van 1 en 2 en het strekken plaatsvindt tussen. In tegenstelling tot het stuiteren van bijvoorbeeld Polka, is er echter geen aanzienlijk dobberen. Samba heeft ook een specifieke heupactie, anders dan die in ballroom Latin-dansen (Rumba en Cha-Cha-Cha).
De ballroom samba wordt in 2/4 of 4/4 tijd op muziek gedanst. Het gebruikt verschillende ritmische patronen in zijn figuren, waarbij kruisritmes een gemeenschappelijk kenmerk zijn. Voor driestappenpatronen zijn de algemene stapwaarden (in beats) dus:
3/4 1/4 1
3/4 1/4 3/4 1/4
1 1/2 1/2
3/4 1/2 3/4

MUZIEK

De ballroom samba wordt gedanst onder verschillende ritmes, waaronder de originele samba-muziek. Het is ook mogelijk om ballroom samba te dansen met flamenco, zouk en andere Zuid-Amerikaanse ritmes.

BRON: https://en.wikipedia.org/wiki/Samba_(ballroom_dance)


BASISFIGUREN: SAMBA
~ SAMBA ~ Last update: 09/10/2019